06 - 406 642 42 info@ldmediation.nl

Bij een scheiding zijn vaak kinderen betrokken. En je wilt het als ouders heel graag goed regelen voor je kinderen. Alleen is je hoofd in de periode tijdens en zeker ook net na de scheiding vaak zo vol dat je jezelf erop betrapt soms kortaf te zijn tegen je kinderen. Of je merkt dat je even geen oog voor ze hebt.

Drempel

Als na de scheiding de stofwolken zijn opgetrokken en alles netjes geregeld is, heb je geen enkele behoefte aan contact met je ex-partner. Maar jullie hebben samen wél twee prachtige kinderen. Je merkt dat de afspraken over het ouderschap wel werken, maar dat de drempel om de telefoon te pakken om te overleggen hoog is. Om maar niet te spreken van samen om tafel gaan zitten. Je wilt dat absoluut niet, maar je voelt je tegelijkertijd schuldig naar de kinderen. En je vindt je ex-partner wel een goede ouder,  maar jij voelt toch het beste wat goed is voor je kinderen.

Geen lucht

Als jij en je ex-partner na de scheiding in conflict blijven of niet kunnen communiceren voel je je gevangen. Het lijkt alsof je geen lucht krijgt. Hiervan kun je letterlijk ziek worden: je krijgt hoofdpijn, buikpijn, of je gaat door je rug. Ook bij je kinderen zie je dat ze er last van hebben. Of althans, je bent bang dat het aan de scheiding ligt. De kinderen sluiten zich af, slapen slecht of ze worden juist extreem druk.

Rouwproces

Het proces van scheiden is een rouwproces. Daarin ben jij soms verder en soms minder ver dan je ex-partner en dat wisselt ook nog. Bij dit proces horen allerlei menselijke emoties, zoals boosheid en verdriet en om jezelf te beschermen trek je soms een muur op.

Of je bent alleen maar doodmoe.

Deze emoties gaan en komen en beletten je om na te denken.

Samen verder als ouders

Om toch samen ouders te kunnen zijn is het belangrijk om jullie als ex-partners te scheiden van jullie als collega-ouders. Dit collega-ouderschap kun je invullen door goede afspraken te maken in het ouderschapsplan. En vooral door regelmatig persoonlijke evaluatiemomenten in te plannen, bijvoorbeeld eens per kwartaal. Je kunt dit zien als werkoverleg. Door hier van tevoren afspraken over te maken  voorkom je dat de drempel om met elkaar te overleggen te hoog wordt. Als je de eerste keren toch bang bent dat de emotie nog te hoog zit kun je er iemand bij vragen die jullie beiden vertrouwen.

Dus…

Een scheiding is een achtbaan waarin allerlei emoties een rol spelen. Om het voor de kinderen zo gemakkelijk mogelijk te maken is het belangrijk om in het ouderschapsplan juist ook de communicatie met je ex-partner goed te regelen. De drempel om elkaar te bellen om te evalueren is dan lager en zeker als de kinderen kleiner zijn, is het belangrijk regelmatig werkoverleg te hebben.

Herken je dit of juist helemaal niet, laat het weten, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Pin It on Pinterest

Share This