06 - 406 642 42 info@ldmediation.nl

Door Lily Dekker

Als je samen kinderen krijgt heb je dromen. Al voordat je zwanger bent heb je samen een beeld van hoe het straks zal zijn. Je zoon wordt de nieuwe Johan Cruijff, of je dochter wordt straks prima ballerina.

En natuurlijk zie je voor je hoe jullie straks als gezin dingen ondernemen. Zondags naar het strand of naar het bos en door de ogen van je kinderen kijken naar elk klein wonder dat je daar ontdekt.   En in de jaren daarna leef je met elkaar die droom. Natuurlijk: niet elke zoon wordt een top voetballer, maar jullie staan hem wel elke week aan te moedigen langs het veld. Of in de judozaal. En daarna eten jullie samen pannenkoeken. Als je gaat scheiden is er langzaam twijfel geslopen in dat gezinsleven. Je ergert je eraan dat je partner weinig onderneemt met de kinderen. Dat hij of zij te hard werkt en te weinig oog heeft voor het gezin. De dromen zijn langzaam veranderd in harde realiteit: jullie zijn allebei moe, en zien elkaar niet meer als die leuke vader of die zorgzame moeder.

In die fase ontstaat er soms twijfel aan de relatie.

Er is geen tijd en ruimte om met elkaar te praten, en je dromen lijken ver weg. Je gezin lijkt meer op een machine die alleen maar draait doordat jij er al je energie in steekt. Je voelt je uitgeput. In de periode dat je doodop bent en er twijfel aan je relatie is, zie je de ander allang niet meer als goede vader of moeder. Integendeel. Jullie hebben vaak ruzie, juist ook over de opvoeding. Je vindt dat je partner veel te veel laat gaan. Of juist te streng is. De dromen die je voor je kinderen had lijken heel ver weg.  En natuurlijk hoeft dit geen probleem te zijn. Voor elk gezin is de periode dat er opgroeiende kinderen zijn een drukke periode, waarin soms weinig oog is voor elkaar. Maar als er continue conflicten zijn, en je elkaar niet meer kunt waarderen en respecteren als ouders, dan voelt dat onveilig voor jezelf en voor de kinderen. En dan kun je niet meer samen verder kijken naar de droom die je ooit had. Als je uiteindelijk besluit om te gaan scheiden, is de weg soms heel lang om die gezamenlijke droom voor je kinderen terug te vinden.

Hoe zorg je ervoor dat je samen die droom voor ogen kunt houden bij de opvoeding van je kinderen. Ook als je beiden moe bent en je aan elkaar ergert. Of als je gescheiden bent, en je ex-partner niet bepaald je favoriete persoon is?

Neem regelmatig de tijd om samen het gesprek aan te gaan en te kijken of je op hetzelfde spoor zit in de opvoeding. En probeer de ergernis aan de ander en het schuldgevoel daarover eens los te laten. Kijk of je samen naar je kind kunt kijken en de trots kunt voelen over wie of zij aan het worden is.

Jullie lieve, mooie, sportieve, grappige, muzikale kind.

Plan ook na de scheiding momenten in, waarin je samen even stilstaat bij de dromen voor je kinderen. Wat hadden jullie voor ogen toen jullie ouders werden? Je kunt dit soort momenten opnemen in het ouderschapsplan. Zodat de drempel niet te hoog wordt om hier met je ex over te praten.

En de dromen voor jullie kinderen levend blijven.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dat doen na de scheiding, lukt het om samen te blijven dromen over de toekomst van jullie kinderen?

Pin It on Pinterest

Share This